Xarxa d'intercanvi/ Fotografies del barri/ Memòria del Barri/ Viatges...per entrar-hi

dissabte, 6 de març del 2010

Precaució! Guitarrista a la zona: Part I. Els locals d'assaig del barri


Un dels principals problemes amb que es troben els joves músics del nostre país al formar un grup és el d’aconseguir un espai on assajar. He pensat que en el meu primer article que escric al blog del barri, estaria bé recordar dos dels llocs que varen resultar emblemàtics per la música de la comarca d’Osona: la masia del Marcé i Can Detes. Com tots molt bé sabeu, queden a tocar del riu Gurri, prop de l’Horta Fonda.

No cal dir que les condicions dels locals no eren les millors, però si que aquests dos espais varen ser nius de creativitat, sobretot en la dècada dels 80 i 90. Allà es forjaren repertoris de grups com Os Pedrer, Karda Fàstik, Brams, Fausto Gramola All Stars, Ubrique’s Band, La Noche del Leeds, Los Diamantinis i un llarg etcètera de noms coneguts i no tan coneguts de la música Osonenca. El Marcé, a part de ser local d’assaig, era un punt de reunió dels músics de la comarca i fins i tot s’havien organitzat concerts, Jam Sessions i trobades de tota mena que dinamitzaven el panorama musical, absolutament autogestionat amb ganes, passió i voluntat dels grups.

La realitat d’avui dia es una mica diferent. Actualment Vic disposa d’uns bucs d’assaig per hores al Mas de Bigues, on hi ha tot l’equipament necessari per un grup de música: bateria, amplificadors, equip de veus, micròfons, etc. Això facilita molt la feina als joves que volen iniciar un projecte, de manera que poden disposar d’aquest espai a un preu força econòmic, i en molts casos es fa servir de trampolí fins que aconsegueixen un local propi.

Bé doncs, una vegada fet aquest petit recordatori (dono les gràcies a en Jordi Sunyer, que m’ha ajudat a fer memòria, ja que ell va viure en primera persona els moments més àlgids d’aquesta efervescència musical), us vull recomanar una cançó d’un grup de Barcelona, els Rosa Luxemburg. Crec que val la pena que li doneu una escoltada. El tema es diu ADSL i parla de la situació actual de la música, de com s’està transformant amb els canvis que ha produït i segueix produint la xarxa. Un gran grup amb grans dosis d’humor, de musicalitat i sobretot de sinceritat. Pareu bé les orelles:
http://www.youtube.com/watch?v=YZvalY8nMAk

M'agradaria que aprofitessiu per opinar dels grups i de les cançons que vagi recomanant, i  a més a més si teniu aportacions extres, no dubteu en incloure-les com a comentaris aquí al blog.  Espero la vostra participació, és gratis!! Fins la propera, veïns!
Albert Comerma
 


2 comentaris:

  1. La trobo molt entretinguda i distreta, però pel meu gust és una mica massa "Pop" avegades, però està molt bé i és prou original...

    ResponElimina
  2. Realment és incalculable el preu que té el fet que uns bucs tinguin bateria i amplis. Quan els de la meva quinta feiem els nostres primers grups i érem jovenets, tenir un ampli o bateria propis era inabastable, i no parlem d'un espai on assajar o teir un equipet de veus ni que fos petit.

    Molt bo el tema, una lletra molt encertada.

    ResponElimina