Xarxa d'intercanvi/ Fotografies del barri/ Memòria del Barri/ Viatges...per entrar-hi

divendres, 5 de febrer del 2010

VALENTÍ COMAS (Veí del barri)


Des del 1962 que conec al barri de Santa Anna. En aquell temps tot eren camps i formàvem part de la zona de l’Estadi. Treballava d’enguixador i vaig treballar a les cases que feia el conegut Mossèn Josep de la Calla en aquell temps. Pel fet de treballar amb el ram de la construcció coneixia aquesta zona temps abans d’anar-hi a viure.
En aquell temps al nostre barri s’hi volia construir el seminari just al lloc on avui hi ha el club de natació. El terreny no va resultar ser prou bo i es va decidir destinar el seminari a la zona nord de vic i en aquella zona del barri finalment es va destinar a piscines i també l’Oar Vic (aquest feia temps que hi era).
El barri de Santa Anna al llarg de la història ha estat vinculada amb l’esport, hi havia hagut situat el Club Tennis Vic una bona temporada...
El nom de Santa Anna prové de quan l’antiga fàbrica Colomer Mumany va realitzar un seguit d’habitatges pels seus treballadors (entre ells Pere Mialet que te una plaça a Santa Anna que porta els seu nom). Aquestes llars les van batejar amb el nom de patronat Santa Anna ja que una familiar propera a Colomer Mumany s’anomenava Anna. A partir d’aquell moment tota la zona es va convertir en Santa Anna i per tant va a passar a ser un barri independent de la zona de l’Estadi.
 Va venir a viure a la zona el senyor “Torres” provinent del carrer de Gurb (cor de Vic), amb una tradició festiva, popular i tradicional potent va transmetre i aportar tot això al nostre barri. Poc a poc el nostre barri cobrava vida... Va ser en aquella època quan van sorgir els “Gegants del Barri”, la “Coral Xicalla”...entre molts altres entitats. En aquella època tant activa al barri cada 4 anys sorgia una nova entitat; els grallers (fundats pel meu fill Jordi al 1989), els bastoners...

Els Gegants del barri de Santa Anna s’anomenen Maria i Nicolau, aquest nom l’han heretat de dos persones que
fa anys i panys que vivien a la zona del Barri de Santa Anna, ocupaven la famosa casa del Marçé i des de fa molt temps n’eren els masovers. Els Gegants van sortir de casa de la família Sunyer, molt dinàmics al barri. La Pilarín va fer els dissenys i els va pintar, els vestits d’aquests van ser realitzats per diferents modistes del barri...entre tots i totes els varem fer. Al llarg del temps els gegants s’han restaurat vàries vegades. Primer eren d’una sola peça que feia que quan s’havia d’anar a algun altre lloc el transport fos quasi impossible, per això van passar a ser de dues peces... A vic hi havia dues famílies de tradició Gegantera, una era la “Dot” i l’altra la “Patufa” (la meva), el meu avi, pare i tiets ja havien portat els gegants de Vic i doncs en el cas dels Gegants de Santa Anna el meu fill va passar a ser el Cap de Colla per elecció popular. Anys més tard ho va ser l’altre meu fill...A casa sempre hem estat molt participatius amb el barri, en el meu cas els fills m’hi empenyien a ser-ho... Posteriorment amb l’Anella Salta i Balla es van constituir els grallers de Santa Anna.
Els geganters de Santa Anna van tenir la seva època Daurada, tot els brindava inclús van tenir un successor anomenat “Xumet”...però poc a poc aquesta tradició va anar morint fins avui que els gegants no surten a fer el vol des de la festa major passada. Això si, tenen una sala plena de trofeus que verifica la vida activa que havien tingut tots aquests anys.


1 comentari: